Mi az a SPAM és mit tehetek ellene?

2022. 10. 21.

Mi a spam, milyen veszélyeket rejtenek? 

A spam olyan elektronikus üzenet, ami általában ,,kereskedelmi” céllal és kéretlenül érkezik. Ez a fiókot elárasztó levélözön olyan problémát jelent, amellyel végeláthatatlanul küzdeni kell a felhasználóknak és a szolgáltatóknak egyaránt. Ez lassítja a levelezés folyamatát, de legrosszabb esetben szolgáltatás kimaradásával is járhat. 

A spam levelek, amellett, hogy forgalmat lassítanak vagy állítanak le, önmagukban is komoly veszélyeket hordoznak. Az ilyen levelek adathalász oldalakra csábíthatják a felhasználót, hamis terméket forgalmazhatnak, kártékony vírusokat terjeszthetnek és jól felépített csalásra használhatják őket.

Az ilyen típusú levelek megfelelő kezelése minden email címmel rendelkező felhasználó számára fontos, a szolgáltatók számára pedig létkérdés.   

Miért spamelnek?

Az első email-t 1971-ben küldték el, majd pár évre rá 1978-ban megszületett az első spam. Tehát egy nagyon régi problémáról beszélhetünk, ami napjainkra a Föld teljes email forgalmának több mint a felét teszi ki. 

Mit jelent ez számokban? 2021 -ben az első 6 hónap alapján egyetlen nap alatt átlagosan 319 milliárd levelet küldtek és fogadtak a felhasználók a világon. Ennek a forgalomnak kb a fele spam. Ekkora mennyiség mellett, ha csak a felhasználók 0,1% -át tudják rászedni a spammerek, akkor már nyereségesek.

A spamelést a törvény bünteti, ennek ellenére szinte lehetetlen jogi úton kordában tartani a spammereket. A technológia folyamatos fejlődése által a spammerek mindig új módszereket keresnek arra, hogy elérjék, ameddig a szolgáltatók folyamatosan fejlesztenek, hogy megvédjék a felhasználókat. A spamelés egy olyan üzlet, amellyel szemben a felhasználók és a szolgáltatók csak közösen tudnak sikeresen fellépni. 

Hogyan szerzik meg a felhasználók email címét?

Nagyon sok lehetősége van egy spemmernek, hogy hozzáférjen egy email címhez. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhányat:

  • A felhasználó feliratkozik érdekesnek látszó tartalmakért olyan oldalakra, ahol nem megfelelően kezelik a felhasználó adatait
  • Böngészés közben jóhiszeműen egy adathalász oldalra regisztrál
  • A felhasználó egy közösségi oldalon tünteti fel az email címét, ami így könnyen elérhető mások számára 
  • Esetleg feltörik a kedvenc blogját, aminek nem volt megfelelő titkosítása
  • Saját weblapot üzemeltet a felhasználó, amin fent van az email címe (ez a vállalkozásoknál sajnos elkerülhetetlen)
  • Sajnos a gyenge jelszavak miatt feltört email fiókokból is nagyon sok email címhez jutnak a spammerek 

Mit tehet a felhasználó a spammerek ellen?

A feladat nagy része mindig a szolgáltatóra fog hárulni, illetve a rendszer üzemeltetésére azzal, hogy megszűrik a spam levelek kb 95% – 99% át. De mindig lesz olyan spam, ami átcsúszik a védelmen. Ilyenkor a felhasználó tudatosságán múlik, hogyan kezeli a helyzetet. Összeszedtünk néhány javaslatot, hogyan érdemes eljárni, ha spam érkezne a fiókodba: 

  1. Soha ne válaszolj spamre! Nem érdemes jelezni a spammernek, hogy az email cím használatban van. Ha válaszolsz egy ilyen levélre várhatóan sokkal több spam levelet fogsz kapni.
  2. Ha felkínálja egy spam a leiratkozás lehetőségét akkor SE kattints rá! Ebben az esetben szintén csak visszajelzést adnál arról, hogy a fiók aktív. 
  3. Ne vásárolj olyan terméket, amelyet spamekben hirdetnek, mivel vélhetően csalódni fogsz! 
  4. A legtöbb szolgáltató (ahogy a freemail is) végez spam szűrést. Ha mégis átcsúszik egy spam, akkor segíts a rendszernek azzal, hogy a levelet átteszed a spam mappába. Így a rendszert tanítod arra, hogy milyen levelekre figyeljen jobban. 
  5. Ha lehetőséged van rá NE küldj olyan leveleket, melyekre tucatjával tettél (CC, BCC) másolatban vagy titkos másolatban ismerősöket, kollégákat. Tehát NE hozz létre lánclevelet/levélláncot. Elegendő elírni egyetlen email címet ahhoz, hogy harmadik félhez kerüljenek a listában szereplő email címek. 
  6. Weboldalakon, fórumokon, különböző posztok alatt kezeljük bizalmasan az email címünket. A spammerek úgynevezett botokkal/robotokkal képesek összegyűjteni az ott fellelhető email címeket, így könnyen kiszolgáltathatjuk magunkat.
  7. A legfontosabb, hogy kezeld tudatosan a spam kérdést és fontold meg, hogy hol adod meg az email címed.

Reméljük, hogy segítségedre tudtunk lenni és hasznosnak találtad a cikket.

Üdv
a freemail csapata